Su Geçirmez Kumaş Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Su Geçirmez Kumaş Nedir, Özellikleri Nelerdir?

15 Mayıs 2023

Su geçirmez kumaşlar, su ile temas etmeye ve ıslanmaya karşın dayanıklı olan kumaş türleridir. Su itici kelimesi, geçerli bir teknik şartnameye ve bir test tekniğinin şartlarına uygun olup olmadığını ifade eder. Bu su geçirmeyen kumaş malzemesinin akış yönünü kesmek ya da başka bir yöne gitmesini sağlama işlemlerinden de doğan bir kavramdır.

Su geçirmez kumaş türleri, su akışına ve yağmura karşı su itici özellik gösterecek şekilde imal edilmiş ya da tasarlanmış kumaşlardır. Fakat bu kumaş türleri uzun vadeli su ile nüfuz ettikleri zaman ya da çok aşırı yağmura maruz kaldıkları zaman tam bir su geçirmezlik özellik göstermezler. Kumaşların su itici özelliği, belirli bir açıdan ve belirli bir güçle kumaşa su temas ettiğinde, suyun kumaşın içerisinde geçme özelliğidir. Giyim ürünlerine ise su geçirmezlik özelliği şöyle kazandırılır;

Kumaşın tasarımı ile oynamadan, kumaşa su itici bir özellik kazandırılır. Bu teknikte elyaf içerisine ve üzerine, farklı kimyasal malzemeler, yağ asidi ya da mum tarzı su itici özelliğe sahip malzemeler yerleştirilir.

Bu şekilde tamamen su itici özelliğe sahip kumaşlar imal edilir. Bu teknikte kumaşlar, kauçuk, naylon tarzı su geçirmez özellikteki malzemeler ile kaplanır.

Su Geçirmez Kumaş Nasıl Üretilir?

Su geçirmez kumaş nedir sorusundan sonra en çok merak edilen konulardan bir tanesi de su geçirmez kumaşların nasıl üretildiğidir. Su geçirmez kumaş kumaşların imalatı, değişik teknolojiler ve malzemeler yardımı ile gerçekleştirilmektedir. Su geçirmez kumaş türlerinin imalat süreci, kumaşın kullanım alanına ve sahip olduğu niteliklere bağlı olarak değişiklik gösterir. Fakat genel olarak bakılacak olursa şu süreçler, su geçirmez kumaş üretimi sırasında izlenen genel adımlardır.

Kumaş Tercihi: Su itici özelliğe sahip kumaşların imalatı sırasında kullanılacak olan kumaşlar, ilk olarak su geçirgenlik derecesi en az olan türlerden seçilir. Bu malzemeler çoğunlukla naylon, polyester ve polipropilen gibi sentetik maddelerdir.

Laminasyon: Kumaşların su geçirmezlik özelliğine sahip olması için özel bir kaplama maddesi ile kaplanması gerekmektedir. Bu kaplama maddeleri, kumaşın üzerine uygulanarak su geçirmezlik özelliği kazandırılır. Laminasyon aşaması, çoğunlukla özel makineler ve materyaller kullanılarak yapılır.

Membran Kaplama Uygulaması: Su geçirmez kumaş üretimi esnasında bazı su geçirmez kumaşlar, özel membran malzemeler kullanılarak üretilmektedir. Bu membran malzemeler, kumaşın iç yüzeyine uygulanır ve bu şekilde su geçirmezlik özelliği kazanır. Membran uygulaması, özel makineler ve materyaller yardımıyla yapılır.

Dikme Aşaması: Su geçirmez kumaşların üretimi sırasında, dikme işlemi son derece önemli bir adımdır. Bundan dolayı kumaşın dikim yerleri özel ve güçlü bantlar ile kaplanıp su geçirmezlik özelliği kazandırılır. Bantlama aşaması, kumaşın formuna ve kullanım alanlarına bağlı olarak değişik teknolojiler yardımıyla yapılabilmektedir.

Test Süreci: Su geçirmez özelliğe sahip kumaşlar, üretim aşamasının sonunda özel bazı testlerden geçirilir. Bu özel testler, kumaşın su iticiliğini, nem tutuculuğunu, sağlamlığını ve diğer bütün özellikleri gibi farklı değişkenleri ölçer. Test süreci, kumaş kalitesinin kontrol edilmesi adına son derece önemli bir adımdır.

Su Geçirmez Kumaş Nasıl Seçilir?

Su geçirmez kumaş bazen waterproff kumaş olarak da ifade edilebilmektedir. Su geçirmez kumaş tercihinde bulunurken, seçiminizi etkileyebilecek önemli bazı püf noktaları mevcuttur. Bu hususlara dikkat ederek gereksiniminize göre su geçirmez kumaş kolaylıkla bulabilirsiniz. Su geçirmez kumaş tercihinde dikkat etmeniz gereken noktalar şu şekilde sıralanabilir;

Kumaşın hangi amaçla kullanılacağı net bir şekilde bilinmelidir. Döşeme kaplaması olarak mı yoksa tekstil ürünlerinin üretimi esnasında mı olduğu karar verilmiş olmalıdır. Eğer karar verilmemiş ise kumaş alınan yetkili tarafından destek alınmalıdır. Hangi miktarda bir kumaşa gerek duyduğunuzu belirlemeniz de oldukça önemlidir.

Kullanılacak yerin hangi oranda su ile nüfuz ettiği üzerine bilgi sahibi olunmalıdır. Su geçirmez özelliğe sahip kumaşlar nem itici özelliğe sahip olsa dahi belirli bir su temasının ardından kısmen de olsa su itici özelliği yetersiz kalmaktadır. Özellikle dış mekanlarda dış mekanın hangi oranda yağmur alacağı da düşünülmelidir.

Su Geçirmez Kumaşların Özellikleri Nelerdir?

Su geçirmez kumaş nedir? Su geçirmez kumaş türleri, suya karşı itici özellik gösteren ve nem tutmayan özelliklere sahip olan özel üretim tekstil malzemelerinden biridir. Bu kumaş türleri, su itici özelliği kazanmak adına değişik teknolojiler ve materyaller kullanılarak imal edilmektedir. Su geçirmez kumaşların özellikleri de şu şekilde ele alınabilir;

Su geçirmezlik: Su itici özelliğe sahip kumaşlar, suya karşı dayanıklı olma özelliği gösterir. Bu özellik, kumaşın üzerine uygulanan özel malzemeler ya da membran kaplama ile sağlanır. Böylelikle de, kumaşın yüzeyinde biriken su taneleri, kumaşın içerisine temas etmez ve kumaşın ıslanmasına sebep olmaz.

Nem İticilik: Su geçirmez kumaşların özellikleri arasında nefes alabilme yani nem itme özelliği mevcuttur. Bu özellik sayesinde kumaşın içerisinde biriken terin bedende uzaklaştırılır. Böylece kıyafet içerisinde konfor sağlanır. Kumaş nefes alabiliyor olması, kumaş içerisinde yer alan gözenekli formu ve özel kaplamalara bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Sağlamlık: Su geçirmez özelliğe sahip kumaşlar, yüksek mukavemet gösteren kumaşlardır. Bu kumaş türleri, çoğunlukla sağlam sentetik maddelerden üretildiğinden dolayı hasara ve yıpranmaya karşı mukavemet gösterir. Aynı zamanda su geçirmez özelliğe sahip kumaşlar çoğunlukla, zorlu, rüzgarlı hava şartlarına dahi mukavemet gösterecek şekilde üretilir.

Esneklik: Su itici özellikteki kumaların esnekliği, kullanılan maddeye ve formuna bağlı olarak farklılık gösterebilir. Basit bir şekilde açıklanması gerekirse, esnek kumaşlar, beden rahatlığını arttırırken, sert kumaşlar da daha fazla mukavemet gösterir.

Isı Yalıtımı: Isı yalıtımı özelliğine sahip su geçirmez kumaşlar da mevcuttur. Bu tarz kumaşlar, soğuk havalarda beden ısısını korumaya yardımcı olur. Sıcak havalarda ise vücudun serin kalmasını sağlar. Bu ısı yalıtımlı kumaşlar özel olarak üretilir.

Temizliği Kolay: Su geçirmez özellik gösteren kumaşlar, çoğunlukla kolay temizlenir. Kumaş yüzeyinde biriken kirler ve lekeler, su ve sabunla kolaylıkla temizlenir. Aynı zamanda çok hızlı kurur.

Su Geçirmeye Kumaş Türleri Nelerdir?

Lamineli Yağmurluk Kumaşlar: Su geçirmez kumaş nedir diye sorulduğunda akla ilk bizi yağmur ve sudan koruyacak kıyafetlerin üretildiği kumaşlar gelir. Yağmurluklar da bunlara örnek olarak verilebilir. Lamineli ince yağmurluk kumaşlar, en çok tercih edilen çeşitlerden biridir. Lamineler sayesinde hiçbir şekilde su geçirmez ve kaygan bir yapıya sahiptir. Bu kumaşlar genellikle yelek, branda, çadır, mont gibi eşyaların imalatında da tercih edilir.

Astar Kumaş: Özellikle kış mevsiminde atölyelerde sıklıkla üretilen kumaş çeşitlerinden bir tanesi de su geçirmez özelliğe sahip olan astarlık kumaşlardır. Bu kumaşlar çoğunlukla spor giyim imalatı yapmak adına tercih edilmektedir. Su geçiren kumaştan üretilen bir ceketin içerisine su geçirmeyen bir astar dikildiği takdirde artık bu ceket su geçirmez özelliğe sahip olacaktır.

Kapitone Kumaş: Mont ve kaban üretiminde genellikle su geçirmez özelliğe sahip olan kapitone kumaş tercih edilir. Kalın kapitone montların üzerine su geçirmeyen lamine kumaş kullanılır. Kapitone üzerindeki lamine kumaş soğuk ve su geçirmeyen bir özelliğe sahip olur. Su geçirmez kumaş nedir ve nerelerde kullanılır dediğiniz zaman akla gelen ilk örneklerden biri olan montlarda kapitone kumaş türü sıklıkla tercih edilir.

Paylaş :
Whatsapp Destek Hattı x İletişime geçmek için hemen tıklayınız Tıklayınız
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.