Paraşüt Kumaş Nedir? Paraşüt Kumaş Özellikleri
Sonbaharda ve yağmurlu günlerde tercih edilen giyim ürünlerinin ana malzemesi olan paraşüt kumaşlar, renkleri ve tasarımlarıyla modanın önde gelen yağmurlukların yapımında kullanılırlar. Şimdi paraşüt kumaş nedir, nasıldır, terletir mi, paraşüt kumaş özellikleri, kullanım alanları gibi detaylara değinelim…
Paraşüt Kumaş Nedir?
Naylon veya ripstop kumaş ismiyle de bilinen paraşüt kumaşlar, dayanıklı ve yırtılmaz bir kumaş türü oldukları için kullanım alanları oldukça geniştir. İsminin paraşüt kumaş olmasının sebebi ise paraşüt yapımında kullanılan bir kumaş türü olmasıdır.
Paraşüt Kumaş Nasıl Bir Kumaştır?
Parlak ve sert bir görünüme sahip olan paraşüt kumaşların kaygan ve su geçirmeme özelliği bulunduğu için sıklıkla tercih edilirler. Farklı renklerle üretilmeye uygundur ancak üretim sonrasında boyamaya çok uygun değildirler. Paraşüt kumaşlar giyim sektörü başta olmak üzere günlük hayatta pek çok alanda kullanılabilirler. Giyim sektöründe özellikle kışlık kıyafetler için tercih edilen paraşüt kumaşla dış giyim ağırlıklı üretildiği için terletme yapan kumaşlardan değildir. Kullanımı rahat ve şık bir görünüme sahip olan paraşüt kumaşlar, kullanan kişiye konfor sağlarlar.
Paraşüt Kumaş Özellikleri Nelerdir?
Leke tutmama özelliği ile dikkat çeken paraşüt kumaş, ince bir kumaş türü olmasına rağmen kışlık kıyafet olarak kullanılabilir. Hafif olduğu için taşıması kolaydır. Yırtılması zor ve dayanıklı kumaşlar arasında yer alır ve kolay şekil aldığı için farklı alanlarda kullanımı kolaydır. Esneme yapmadığı için kullanılacağı alanların dikkatli seçilmesinde fayda vardır. Paraşüt kumaşların diğer özellikleri şöyledir:
- Rüzgâr geçirmez olduğu için paraşütlerin yapımında kullanılır.
- Su geçirmez ve ıslaklığı kumaş üzerinde uzun süre muhafaza etmez.
- Dayanıklılığından dolayı askeri alanlarda kullanımı yaygındır.
- Kesilmesi ve delinmesi kolay olmadığı için dikimi zordur.
- Şekil almayan ve katlanma izi bırakmayan kumaşlar arasındadır.
Paraşüt Kumaş Hangi Alanlarda Kullanılır?
Endüstride sık sık kullanılan kumaşlar arasında bulunan paraşüt kumaşlar, kesilme, delinme, parçalanma gibi eylemlere karşı dayanıklı olduğu için askeri alanlarda da tercih edilmektedirler. Paraşüt kumaşlardan, dayanıklılığa ihtiyaç duyulan sektörlerin tamamı yararlanabilir. Bunun yanında avcılık ve kamp alanlarında da tercih edilen bir kumaş çeşididir. Çadır ve yağmurluk başta olmak üzere yatak ve yastık kılıfı olarak da kullanıma uygundur.
Teknolojik eşyaların ıslanması mekaniklerinde ciddi bozulmalara yol açabilir. Bundan dolayı bu eşyaların kılıfları, su geçirmez olduğu için paraşüt kumaşla üretilirler. Paraşüt kumaşlarla, ıslanmaz, leke tutmaz çantalar da üretilmektedir. Yağmurluk, kaban ve mont olarak kullanılmasının yanında pantolon, bluz ve tişört olarak kullanımı da mümkündür.
Paraşüt Kumaş Terletir Mi?
Tekstil sektöründe en çok kullanılan kumaşlardan bir tanesi olan paraşüt kumaş kullanım alanları bakımından oldukça geniştir. Paraşüt kumaşın özellikleri pek çok kumaştan daha avantajlı olduğunu göstermektedir. Bunlardan en önemlisi leke tutmamasıdır. Lekelere karşı oldukça iyi bir direnç gösteren bu kumaş ayrıca su da geçirmez. Bilindiği gibi mont olarak giyilen pek çok ürün paraşüt kumaştan yapılmakta olup su geçirmeme özelliği ile tercih sebebi olmaktadır.
Paraşüt kumaş dayanıklı bir kumaş türü olduğundan yırtılma gibi durumlara karşı da direnç göstermektedir. Bu kadar dirence karşılık da oldukça ince bir yapıdadır ve giyimi rahat, konforludur. Paraşüt kumaş ağırlık da yapmamaktadır. Bu nedenle rahat giyinmeyi seven hemen herkesin favorisidir.
Dış yüzeyi naylon kaplama olan paraşüt kumaşlar ise rüzgâr geçirmediğinden özellikle doğa sporları ile ilgilenenlerin favorisidir. Paraşüt kumaş terletme gibi bir duruma da neden olmadığı için gönül rahatlığı ile giyimlerde tercih edilebilmektedir. Paraşüt kumaşlar genel olarak dış giyimde sıklıkla kullanılan kumaşlardır. Yapı itibarı ile terletme yapmadığından ve rüzgâr geçirmediğinde hem kadın hem de erkek giyimde kış aylarında oldukça popülerdir.
Paraşüt kumaş sadece giyimde kullanılmaz. Bunun yanı sıra pek çok üründe de kendisine yer bulur. Örneğin yat ve yelkenlerde, bayrak ve afişlerde, uçurtma türlerinde, çadırlarda, hamaklarda ve uyku tulumlarında, üniformalarda, hastane üniformalarında, spor kıyafetlerinde, sıcak hava balonlarında, çanta ve bavullarda paraşüt kumaşa sıklıkla rastlanmaktadır.
Dayanıklılığı ile beraber paraşüt kumaş özellikleri ile de tercih sebebidir. Hemen herkes sıklıkla tercih edilen bir kumaş türüdür. Ancak bu denli dayanıklı olması özellikle dağcılık ve doğa sporları ile uğraşanlar için ayrıca bir avantaj oluşturmaktadır. Yamaç paraşütü yapanlar için paraşüt ve kıyafetlerde, kamp yapmayı sevenler için çadırlarda sıklıkla paraşüt kumaşı kullanılmaktadır. Bununla beraber motor kılıflarında, balon ve yelkenlerde de paraşüt kumaş yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.
Paraşüt kumaş seçerken ise özelliklerine dikkat etmek gerekir. Kaliteli bir paraşüt kumaş alındığından emin olunmalıdır. Her ne kadar paraşüt kumaş su geçirmez ve rüzgâra karşı dayanıklı olarak bilinse de bu kumaşın orijinal olarak alınması önemlidir. Sahte kumaşlar paraşüt kumaşın sağladığı özellikleri sağlamayacağı için orijinal paraşüt kumaş almaya özen göstermelisiniz.
Paraşüt kumaş fiyatları ise farklılık göstermektedir. Ham safi olarak alacağınız paraşüt kumaşlar hem de paraşüt kumaş kullanılarak üretilen ürünler kalite olarak da birbirinden ayrılacağından fiyatlar da ona göre değişiklik gösterebilmektedir.
Paraşüt Kumaş Esnek Midir?
Rahat bir kumaş olduğundan paraşüt kumaşlar sıklıkla tercih edilir. Bu anlamda giyen kişiye büyük konfor sağlar. Paraşüt kumaş esnek yapıda bir kumaştır ve kişinin özgürlüğünü, hareket kabiliyetini kısıtlamayan bir kumaştır. Hem gündelik olarak hem de spor faaliyetlerinde paraşüt kumaştan üretilmiş olan ürünler sıklıkla tercih edilmektedir. Paraşüt kumaş erkek, kadın, çocuk fark etmeksizin herkese uygun giyecek çeşitlerinde kullanılan rahat bir kumaş olarak öne çıkmaktadır.
Paraşüt Kumaş Çeker mi?
Örgü tekniğiyle üretilmeleri sebebiyle paraşüt kumaşlar yıkandıkları takdirde çekme yapmazlar. Esneme payının olmaması ve su geçirmeme özelliklerinin olması da kumaşın yıkanınca çekmesini önlemektedir. Paraşüt kumaşların makinede yıkanması zor olduğundan dolayı solma yapmamaları için önerilen sıcaklıkta, elde ve ılık suyla yıkanmaları gerekmektedir.
Sert tasarlanmış dayanıklı bir kumaş olan paraşüt kumaş, üretimi örgü tekniğiyle yapıldığı için darbelere karşı korunaklıdır. Bundan dolayı esneme yapmayan, dikildiği şekli bozmayan kumaş türleri arasında yer alır. Esneme payı olmadığı için tekstil sektöründe bol kıyafetlerin üretilmesi tercih edilir.
Paraşüt Kumaş Sıcak Tutar mı?
Vücut ısısını koruduğu için dağlık alanlarda sıklıkla tercih edilen paraşüt kumaş, su ve rüzgâr geçirmeyerek kapladığı her alanın ortalama sıcaklığının sabit kalmasını sağlar. Böylelikle üşüme ihtimalini en aza indirir ve hastalanma riskini düşürür.