Kumaş Çeşitleri Nelerdir? Kumaş Türleri İsimleri
Kumaşlar kendi içlerinde çeşitli kategorilere ayrılırlar ve kumaş oluşturma tekniklerine, kullanılan makinelere, kumaş tipi liflere ve apre tekniklerine göre farklılaşırlar. Peki kumaş türleri nelerdir? Kumaş çeşitlerinin isimleri nelerdir? İşte kumaş türleri ve isimleri…
Kumaş Çeşitleri Nelerdir?
Sınırsız özelliğe ve türe sahip olan kumaşlarda kullanılacak ürünler, kumaşların özelliğini belirlemede büyük önem taşır. Birçok kumaşın kendine özgü bir yapısı ve kullanım alanı mevcuttur. Kumaşların yapısı tasarlanacak ürüne göre değişirken kullanılacak malzemelerde de farklılıklar mevcuttur. Şimdi kumaş türleri ve isimleri ile ilgili daha detaylı bilgi verelim…
Hammaddelerine Göre Kumaş Tipleri
Elde edildiği hammaddeye göre kumaşlar birbirinden farklı özellikler gösterirler. Kumaşların hammaddeleri genel olarak keten, ipek, yünlü, angora, pamuklu, kaşmir, lateks, polyester ve naylon olarak farklılaşır.
Dokuma Tiplerine Göre Kumaş Türleri
Kumaşların türleri aynı zamanda dokuma tekniklerine göre de değişim gösterir. Örneğin risptab, kanvas, kırık dimi, balıksırtı, etamin, gabardin, rips, saten, dimi, kord, panama, roplin ve bez ayağı gibi farklı dokuma tiplerine sahip kumaşlar mevcuttur.
Kumaş Çeşitleri Nelerdir?
Kaşmir: Kaşmir, keçi yününden elde edilir ve yumuşaklık hissi ve ipeksi dokusu ile oldukça kıymetli kumaşlar arasındadır. Hem yaz hem de kış ayında kullanılsa da özellikle kış aylarında sıcak tutucu özelliği ile çok tercih edilirler.
Pamuk: Pamuk kumaşlar doğal ve bitkisel elyaf çeşidi olan pamuk bitkisinin kozalarından üretilir. Yaz ve kış aylarında sık tercih edilir. Nefes aldıklarından ve teri emdiklerinden dolayı sağlıklı kumaşlar arasında yer alırlar.
Krep: Genellikle elbise, takımlar, pantolonlar, bluzlar gibi kıyafetlerin yapımında kullanılan bu kumaşlar özellikle yaz aylarında hafiflikleri ile kullanıma daha uygundurlar. Bu kumaşlar, kaliteli ve şık bir görünüme sahiptirler.
Jersey: Orijinali yünden elde edilen bu kumaş, yumuşak ve esnektir. Genellikle astar, abiye ve forma dikiminde tercih edilse de farklı kumaş türleri ile birlikte de kullanılabilir.
Dimi: Ana tekstil ürünlerinden olan dimi kumaş, yüksek iplik yapısına sahiptir. Dimi kumaşlar kalın, opak ve dayanıklı olmaları ile dikkat çekerler.
Keten: Keten bitkisinden elde edilen materyallerle yapılan bu kumaş türü hafif ve güçlüdür. Nem emici özelliği pamuktan daha yüksek olan ve doğal elyaflar arasında bulunan keten kumaşlar çok dayanıklı olmaları nedeniyle perdeler, peçeteler, bezler, çarşaflar ve koltuk kılıfı ve giysilerde kullanılırlar.
Müslin: Doğal olması ve yumuşaklığı ile özellikle bebek kundağı, bebek battaniyesi ve ağız peçetesi olarak kullanıma uygundur.
Saten: Parlaklığı ile dikkat çeken saten kumaş, yumuşak bir yüzeye sahiptir. Bunun yanında saten kumaşlar mat olarak da üretilebilirler.
İpek: İpek böceklerinin kozaları için ürettikleri doğal bir elyaf olan ipek kumaşlar hem yumuşak hem de parlaktırlar. Pahalı kumaşlar arasında yer alan ipek kumaşlar resmi kıyafetler, yatak takımları, döşemeler ve daha fazlası için tercih edilirler.
Süet: Yumuşak bir yüzeye sahip olan süet, çoğu zaman kuzu derisinin alt kısmından yapılır. İnce yapısı sayesinde esnektir ve kemer, çanta ve ceket gibi aksesuarların yapımında kullanılırlar.