Bukle Kumaş Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Bukle Kumaş Nedir? Özellikleri Nelerdir?

15 Mayıs 2023

Uzan zamandır kullanımı süre gelen kumaşın birçok alanda kullanımı mevcut olduğu gibi günümüzde de modaya uyarlanarak, mutlaka tercih edilen kumaş türleri arasındadır.

Son zamanlarda şık tasarım ve modern uygulamalarla özellikle koltuklar için sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca trend bir kullanımı olan bukle kumaş koltukları ya da döşemeler elit duruşuyla da ilgi çekmektedir.

Mükemmel bir görünümle koltukların ve döşemeliklerin havasını değiştiren bu kumaş, dekor severler için büyük popülaritesi bulunmaktadır.

Kumaşlar hem görünüm hem de kullanım açısından ev eşyalarında ve kıyafet üretiminde özenle seçilmektedir. Çünkü tüketiciler eşya tercihinde kumaş çeşidini önemsemekte ve ona göre bir seçim yapmaktadırlar.

Bukle Kumaş Nasıl Bir Kumaş Çeşitidir?

Kumaşın çeşitlerinin ayrıntısına girmeden önce bukle kumaş nedir, sorusunun cevabını vermek gerekmektedir.

Bukle ipliklerin kullanılmasıyla dokunan veya örülen kumaş türüne kısaca bukle kumaş adı verilmektedir. En Önemli özelliği efekt ipliği ile sarılarak elde edilmesidir.

Fransızca ’da kıvrılmak manasından türeyerek adını ve şeklini alan kumaş tüm dünya ülkelerinde yaygın şekilde kullanılmaktadır.

Bu kumaşın iplikleri sıkı bir şekilde sarılmıştır. Yüzeyi kabarık bir doku ve püskülle kaplanmıştır. Bukle kumaş akrilik, polyester, yün ve pamuk gibi liflerden yapılmıştır. Dolayısıyla giyim, döşemeler, yastıklar, minderler ve perdeler için rahat bir şekilde ve yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bukle Kumaşın Genel Özellikleri

Uzun ve hassas bir çalışma sonucu elde edilen bukle ipliklerin yine yoğun bir çalışmayla kumaş olarak işlenmesi bir hayli aşama gerektirmektedir.

Peki bukle kumaş nedir ve özellikleri nelerdir? Şimdi kısaca buna değinelim. Kumaşlar geniş bir hacme sahiptir. Kırışmaz özelliği sayesinde kullanışlı bir yapıya sahiptir.

Bazı türleri spandex, elastan, gibi maddeler içerdiği için esneme yapabilir. Dolasıyla kullanıcılar isteğine göre bir tercih yapabilir. Nefes alabilir özelliğe sahip olmaları ise önemlidir. Ayrıca kendine özel kumaş ve ip dokusu sayesinde hata ve kusurları gizleme ayrıcalığına sahiptir.

Kumaşların hafif olmaz özelliği sayesinde hazır giyimde kullanılmaktadır. Ayrıca esnek oluşu da kıyafetlerin kabarık olmamasını sağlamaktadır.

Nefes alabilme özelliği bukle kumaş özellikleri arasında en çok dikkat çeken özelliklerdendir. Çünkü bu sayede havayı geçirir ve terletme yapmaz.

Yapısından dolayı kıvrımları kırışık kısımları kapatır ve kullanım kolaylığı sağlamaktadır.

Bukle Kumaşlar Hangi Alanlarda Kullanılmaktadır?

Geniş bir kullanım alanıyla karşımıza çıkan bukle kumaş, mobilya ve ev içinde kullanılan örtüler başta olmak üzere hem yazlık hem de kışlık kıyafetlerde rastlamak mümkündür. Hazır giyimin olmazsa olmazlarındandır. Yoğun bir kitle tarafından vazgeçilmez olarak kullanılmaktadır.

Sıkça karşılaştığımız buklenin giysilerini şöyle sıralayabiliriz; Hırka, elbise, ceket, manto, palto, kaban, çorap hatta bornozlarda da tercih edilmektedir.

Özellikle kış aylarında sıcak tutması nedeniyle kişiler kendi tasarımlarıyla yün ipi kullanarak harika hırkalar örmektedirler. Bukle kumaşın ipeksi dokunuşuyla da şık ve kullanışlı gömlekler tasarlanmaktadır. Ayrıca aynı şekilde üretilen takım elbise, kaban ve elbiseler dış kıyafet sektöründe tercih edilmektedir.

Moda dünyasında kendinden bahsettiren İtalyan bukle kumaş türü ile şahane kıyafetler tasarlanmaktadır.

Bir zamanların özellikle modası olan bu kumaşlar ile üretilen renkli sweaterler, günümüz de salaş tarzlarıyla tercih edilmektedir.

Mobilya Döşemelerinde Bukle Kumaş Kullanımı

Kumaşın diğer kullanım alanı olan mobilya ve mobilya döşemeleri son zamanlarda oldukça popülerdir.  Bazı mobilyaların üretiminde diğer kumaş türlerine dikkat çekmek için kullanılmaktadır.

Ayrıca mobilya ve sandalye döşemelerinde bukle kumaş kullanımı oldukça tercih edilmektedir. Bu döşemeler ile mobilya ve sandalyeler hem şık bir görünüm kazanırken hem de kullanışlı olmaktadır.

Bazı mobilya markalarının, markalarına özel kumaş parçaları mevcuttur. Bu parçaların kullanımıyla muhteşem bir uyum çerçevesinde yuvarlak, asimetrik veya kavisli mobilyalar tasarlanmaktadır.Mobilya dışında kilim, halı ve yolluk gibi yer döşemelerinde de tercih edilmektedir.

Özellikle bukle kumaş severler evlerini bu tarz bu kumaşla dekore edebilir. Minder ve şilte gibi yumuşak dokulu ev eşyaları da bu kumaşın tercihiyle oldukça yaygın şekilde kullanılmaktadır.

Oturma gruplarında yoğun bir şekilde talep gören kumaş hem yumuşak dokusu hem de şıklığı ile ön plana çıkmaktadır.

Bukle Kumaşın Modelleri Nelerdir?

Farklı renk, doku ve desenlerle çeşitli modellere sahip olan bukle kumaş modelleri şunlardır;

Loouse: Hacimli ve kabarık ir görünüm yaratmasını isteyen parçalar üzerinde kullanılmaktadır. Diğerlerine göre daha gevşek dokunmuş iplerden oluşmaktadır. İplerden oluşan püsküller daha büyüktür.

Soft: Az kabarık görünüme sahip kumaş türüdür. İpleri daha az yoğunlukta olduğu için yumuşak bir dokuya sahiptir. Diğerlerine göre daha düzgün bir yüzeyi vardır.

Curls: Bu kumaş türünde ipler sıkıca sarılmıştır ve diğerlerine göre daha kısadır. Püskülleri yoğundur ve yüzeyi kabarıktır.

Spiral: Spiral buklede iplikler sıkıca sarılmıştır. Dolayısıyla kumaşın yüzeyi sıkıdır aynı zamanda düzgün bir yüzeye sahiptir. Görünüm olarak fazla kabarık değildir.

Krinkil: Diğerlerine nazaran daha gevşek bir kumaş çeşididir. Püskülleri büyüktür. Yapısı kabarık ve hacimlidir. Dokusu hareketli bir kumaş türüdür.

Bukle Kumaş Fiyatları Nedir?

Birçok etkene göre değişkenlik gösteren bukle kumaş fiyatları, kumaşın kullanıldığı malzemeye ve kumaşın kalitesine göre değişkenlik göstermektedir. Kumaşlar doğal ve sentetik liflerden oluşmaktadır. Doğal liflerden oluşan kumaşlar daha pahalıdır.

Kumaşın üretildiği ülkede fiyatlarda değişkenliğe neden olmaktadır. Dolayısıyla ülkelerde üretim maliyetleri, vergiler ve diğer etkenlerde fiyatları etkilemektedir.

Kumaş tasarımları da kumaş fiyatlarını etkileyen diğer bir neden olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca üretimini ve ticaretini yapan firmalarda kendi politikalarına ve gider kalemlerine göre fiyatları belirlemektedirler.

Bu kumaşlar özel tasarımlar içinde yadsınamayacak derecede kullanılmaktadır. Dolasıyla kaliteli ve özel tasarlanan kumaşlar daha pahalıdır.

Ayrıca kumaş satılma şekline göre de fiyat farklılığına sahiptir. Örneğin toptan ya da perakende olarak satılması gibi.

Aynı ülke içinde bukle kumaşın üretildiği ve satışının yapıldığı bölgelerde kumaş fiyatları üzerinde değişkenliğe sebep olmaktadır.

Bukle Kumaş Kullanımı Avantajlı Mıdır?

Kumaşın özellikleri ve bukle kumaş nedir, sorusunun cevabını verdikten sonra bu tür kumaş tercih etmek avantajlı mıdır? Kumaşlar diğer kumaşlarla kombin yapmak için harika bir kullanım avantajı sunmaktadır.

Bukle kumaşlar uluslararası alanda kullanıldığı için satışında, tedariğinde ve ulaşımında sorun yaşanmamaktadır. Hatta moda da kendine yer edinerek en trend kullanılan kumaşlar arasında yer almaktadır. Hem konforlu hem de şık bir dokuya sahiptirler.

Tercihe göre kullanılan elyaf, ipek, pamuk, keten ve yün kumaşlardan elde edildiği için her mevsim kullanılabilme özelliğine sahiptir.

Özellikle soğuk bölgelerde kış ayları için vazgeçilmez bir sıcaklığa sahip olduğu için mutlaka tercih edilmektedir.

Kullanımıyla harika bir rahatlık ve şıklık sunan bukle kumaş nedir, nerelerde kullanılır, özellikleri ve kullanım alanlarını nelerdir, gibi soruların cevabını yazımızda paylaşmış olduk.

Paylaş :
Whatsapp Destek Hattı x İletişime geçmek için hemen tıklayınız Tıklayınız
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.